İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR VE NE İŞE YARAR?

İys Nasıl Çalışır? - VEYOSİS

Tüm ticari elektronik iletilerin izinlerinin tutulacağı sistemdir.
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS)'ne kayıt yaptırmadan, onayı olmayan alıcılara sesli arama, e-posta ya da sms ile ticari elektronik ileti gönderilemeyecek.

Ticaret Bakanlığının 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği 01.09.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Sesli arama, e-posta veya sms gibi ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler İleti Yönetim Sistemi (İYS)’ne kaydolmak zorunda. Yalnızca sistem üzerinden onayı alınan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilecek.

İleti Yönetim Sistemi üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına dair ispat yükümlülüğü, hizmet sağlayıcıya ait olacak. İYS’den alınmayan onaylar, hizmet sağlayıcı tarafından 3 gün (iş günü) içinde İYS’ye kaydedilmek zorunda. İleti Yönetim Sistemi kaydedilmeyen onaylar geçersiz sayılacak.

Sesli aramada; tacirler, ticaret unvanına, esnaf, adı ve soyadına yer verebilecek. Hizmet Sağlayıcı, ilaveten firma veya marka ismi gibi bilgilere de yer verebilecek ayrıca ret bildirimlerini 3 gün içinde İYS’ye bildirmekle yükümlü olacak.

Alıcı, reddetme hakkını İleti Yönetim Sistemi üzerinden de kullanabilecek. Şikayet başvuruları, İYS üzerinden ön incelemeyle değerlendirilecek.

Ticari Elektronik İleti nedir?

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri kapsamında ürün, hizmet ve işletmelerinin tanıtımını yapmak için elektronik iletişim araçlarıyla (telefon, çağrı merkezleri, faks, kısa mesaj vb.) yapılan her türlü iletişime, ticari elektronik ileti denir.

Onay gerektiren İYS kapsamındaki ticari elektronik iletiler

• Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri doğrultusunda mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak ya da işletmesinin tanınırlığını arttırmak amacıyla elektronik iletİşim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişim
• Kutlama, tebrik veya temenni gibi işletmelerim tanınırlığını arttırmaya yönelik ticari elektronik iletişimler
• Memnuniyet anket gönderimleri.

Onay gerektirmeyen İYS kapsam dışı ticari elektronik iletiler

• Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile Hizmet Sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğu aranmaz.

Tacir veya Esnaf Nedir ?

Tacir, Mevzuat’ta tacir veya esnaf olarak nitelenen alıcıdır. Bir iletişim adresi hem bireysel hem tacir niteliğiyle İYS’ye kaydedilebilir. Tacir veya esnaf olan alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderilen ticari elektronik iletiler için önceden onay alınması gerekmemektedir. Ancak tacir veya esnaf olan alıcıların reddetme hakkı olması nedeni ile bu izinler de İYS ye aktarılmalıdır

Ticari Elektronik İleti kapsamına giren iletiler neler?

Telefon, Çağrı merkezleri, Faks, Otomatik arama makineleri, Akıllı ses kaydedici sistemler, Elektronik posta Kısa mesaj hizmetidir.

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) nedir?

Hizmet sağlayıcıların arama, sms, e-posta aracılığıyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların da verdikleri izinleri görüntüleyip, reddedebilecekleri, şikayet edebilecekleri ve yönetebilecekleri, kamunun ise ileti şikayetlerini ve şikayete konu izni görüntüleyebileceği, web sitesi, kısa mesaj numarası ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verecek, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir. Kısaca, Ticari Elektronik İleti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir.

İYS API nedir?

API (Application Programming Interface), farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle etkileşime geçmelerine olanak sağlayan servis çözümüdür.

İYS API kullanılarak, İYS uygulamaları üzerinden yapılabilen işlemler karşı taraf uygulamalarıyla da gerçekleştirilebilir.

İYS API, gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre güncellenir. İYS API güncel sürümleri ilgili kanallardan müşterilerle paylaşılır.

Hizmet Sağlayıcılar; İYS Web, İYS Mobil vb. kanallardan, vatandaşların yapacağı onay durumu değişikliğinden haberdar olabilecekler. Hizmet Sağlayıcılar isterlerse İYS üzerinden günlük onay değişikliği raporunu indirebilecekler.

Katma değerli hizmetlerden faydalanan Hizmet Sağlayıcıların, İYS APİ aracılığıyla değişikliklerden (anlık ya ya toplu olarak) haberdar olabilmesi için İYS ile entegrasyon sağlanması gerekmektedir. İYS ile teknik entegrasyon İYS APİ ile sağlanmaktadır. İYS APİ ile teknik entegrasyon sağlamak için iys.org.tr adresinden form doldurmanız gerekmektedir.

İYS (İleti Yönetim Sistemi) Mobil nedir?

Mobil uygulama üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan platformdur.

İYS (İleti Yönetim Sistemi) Web nedir?

iys.org.tr üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine olanak tanıyan web platformudur.

Ticari Elektronik İleti kapsamına giren iletiler neler?

• Telefon
• Çağrı merkezleri
• Faks
• Otomatik arama makineleri
• Akıllı ses kaydedici sistemler
• Elektronik Posta
• Kısa Mesaj Hizmeti